Translate

dissabte, de febrer 26, 2011

EVOLUCIÓ DE L'ATUR COMARCAL AL 2010


Avui toca analitzar les dades anualitzades d’atur al Baix Maestrat.

Al llarg de 2010 l’evolució de l’atur  a la comarca ha tingut un increment de 193 aturats més passant el nombre d’aturats de 7.001 a 7.194.

Les dades divergeixen segons les poblacions analitzades i, evidentment, les poblacions més grans són les que més aturats aporten al conjunt de la comarca.

He analitzat l’increment en nombre d’aturats (193), es a dir un 3% més d’aturats, però també he analitzat el que representa sobre el total de la comarca el increment de cada població i, també, l’increment percentual per a cada població comparat amb el que tenien al gener.

En aquest sentit vull destacar el major increment en nombre d’aturats l’ha donat la ciutat de Peníscola amb 89 aturats més, que representa el 46% de l’increment anual a la comarca, i que representa un increment del 15% sobre la població aturada a Peníscola al Gener de 2010. La segona ciutat en el ranking de increment d’atur comarcal es Benicarló que amb un 2% més d’aturats (35 aturats més) representa el 18% de l’increment comarcal, i Traiguera que amb un 25% més d’aturats (21 aturats més) representa el 11% de l’increment de l’atur comarcal.

En positiu he de destacar Vinaròs que ha tancat l’any amb el mateix nombre d’aturats que el va iniciar (2.464 aturats) és a dir que el seu increment de l’atur es d’un 0%.

Les poblacions que redueixen l’atur durant l’any 2010 són: Sant Jordi amb un aturat menys, Santa Magdalena que en redueix 2, Rossell 7 aturats menys i Càlig amb el rècord de 12 aturats menys.

Vaig rebre un comentari de “Sergi” que m’indicava que a Rossell la sensació d’atur era molt forta. Me sorprèn que en realitat s’estiga reduint atur, però tal com comenta ell, possiblement la proximitat de La Sénia fa que els efectes de l’atur sobre la població veïna influeixquen en la percepció de l’atur a Rossell.

He elaborat el gràfic de l’evolució de l’atur comarcal al llarg de 2010 per a que pugueu vore millor els efectes de l’atur per mesos:

dissabte, de febrer 12, 2011

L'HEM PASSADA GROSSA!!

Ja sé que és una mica agosarat dir que ja “l’hem passada” però vull ser positiu i intentar fer un resum que ens anime a tots una mica, posem-nos a la feina.

Sembla que des de l’any 1971 quan el INE va començar a elaborar l’actual sèrie de dades del PIB, ha sigut la primera vegada que hem tingut dos anys seguits de recessió. Queda clar que aquesta ha sigut grossa.

Però anem a deixar-la enrere:

El Fons Monetari Internacional (FMI) en la seua darrera revisió del creixement global augura un creixement del 4,4% per al 2011. Encara que preveu un creixement lent per a les grans economies i riscos de reescalfament per a algunes emergents.

El problema que pareix dibuixar-se en el futur pròxim es la Inflació. Fins ara han estat les matèries primeres les causants de l’increment inflacionista, però no es descarta la responsabilitat de polítiques monetàries expansives com a causants de la inflació creixent. Està clar que per a intentar mitigar els efectes de la crisi s’ha utilitzat una política monetària molt laxa que per dir-ho de manera plana ha injectat diners al mercat, el perill es que una vegada entrem en la senda de creixement la liquiditat disponible faça incrementar els preus. Esperem que els bancs centrals sàpiguen retirar aquesta massa monetària disponible a temps perquè si no passarem d’estar preocupats per la deflació a preocupar-nos per tot el contrari, la inflació, però amb un mateix perill comprometre la recuperació econòmica mundial.

A l’estat espanyol es mostra una lleugera reactivació de l’economia al 2010 que es mantindrà al 2011 gràcies al suport del sector exterior, hem sigut el segon país després d’Alemanya en exportacions. El Govern Espanyol preveu que el PIB tinga un creixement el 2011 de l’1,3%. Però el nostre problema rau en el limitat progrés de la demanda interna que limita el creixement. Aquest avenç tant dèbil de l’economia dificulta el canvi de tendència en la creació d’ocupació que no s’espera que comence a ser positiva fins al segon trimestre de 2011.

Jo penso que si no podem dir que hem acabat amb la recessió, en canvi si que podem avançar que ens trobem en el principi del fi de la crisi i, si fem la feina ben feta, segurament en poc temps podrem parlar en passat de aquesta terrible crisi: “Com la del 2008 no n’havíem passat cap altra” direm tranquil·litzats amb l’increment de les taxes d’ocupació.

Per fí dades positives!

Reprodueixo la nota de premsa de l'INE (cliqueu per ampliar)