Translate

diumenge, de juliol 04, 2010

VARIACIÓ DE L'ATUR REGISTRAT A LA COMARCA DEL BAIX MAESTRAT ENTRE MAIG 2009 I MAIG 2010, POBLACIÓ PER MUNICIPIS I TAXA D'ATUR.


Aquest gràfic que he preparat avui intenta comparar l'atur registrat a ala comarca del Baix Maestrat entre el Maig de 2010 i el Maig de 2009, perquè es clar que en període estival a la nostra comarca es fàcil reduir l'atur de manera cojuntural. La visió que ens dóna aquest nou gràfic no deixa de ser decebedora, el increment de l'atur al Maig de 2010 respecte al Maig de 2009 es d'un 20% en termes relatius. Es a dir que tenim 1.168 persones més a l'atur que l'any anterior a la comarca del Baix Maestrat.

Davant la impossibilitat de trobar dades de població activa per municipis i d'aconseguir la taxa d'atur he substituït el càlcul de població activa per la població entre 20 i 65 anys de manera que podem tenir una dada aproximada de l'atur a la comarca. Hem de tenir en compte que deixem de banda la població de 18 i 19 anys que busquen feina i afegim en totes les franges d'edat la població que no busca feina (bàsicament les dones que s'encarreguen de la seua casa i no busquen feina). Amb tot això el càlcul de taxa d'atur (aproximada) a la comarca del Baix Maestrat és del 13% substancialment inferior que el 20,05% de l'estat Espanyol.

Aquestes dades ens haurien de fer reflexionar enormement sobre si el que convé es prendre mesures per a incrementar el nombre d'empreses i així reduir l'atur o preocupar-nos per estudiar la manera de donar ajuts a les nostres empreses per augmentar la seua productivitat, capacitat exportadora, solvència i en definitiva competitivitat per a que sobrevisquen a aquesta crisi i tinguen les ferramentes i estructura necessàries per a un cop superada la mateixa ser el motor del creixement de la nostra comarca a l'hora que demanden treballadors per a les seues produccions.

Però el motor de la competitivitat ha d'estar en la formació dels nostres fills, no podem esperar que les nostres empreses s'informatitzen o exporten i que per a aconseguir-ho hagem de portar treballadors de altres contrades. Les nostres escoles han de ser la font de la formació en Idiomes (Anglès però perquè no Xinès), han de ser capaces de dotar als seus alumnes dels coneixements informàtics bàsics per a que en arribar al mercat laboral puguen adaptar-se als sistemes vigents sense dificultat ( és fonamental que qualsevol persona que busque feina al sector del moble siga capaç d'entendre els sistemes informàtics per a gestionar un taladro punt a punt perquè això facilitarà l'utilització d'aquesta eina i millorarà les competències dels nostres conciutadans).



1 comentari:

Raül Burriel ha dit...

Enhorabona per l'anàlisi, té molt de mèrit l'esforç que fas per presentar-nos aquestes dades. Se per experiència pròpia que de vegades costa trobar-les.
Compares l'atur al Baix Maestrat amb la dada espanyola. També és interessant comparar-la amb la valenciana (23%). Així doncs, resulta encara més "positiva" la dada de la nostra comarca.
Sobre com incentivar la creació d'ocupació i el desenvolupament econòmic, precisament aquesta setmana estic acudint a un curs d'estiu de l'UJI sobre com crear ocupació en temps de crisi. La majoria d'experts que han participat estan d'acord en que només la recent reforma del mercat laboral no serà suficient. Fins que no cresca la demanda (el consum) con efecte de la recuperació econòmica no es crearà ocupació. Per això poden ser tan contraproduents les retallades de la despesa en el sector públic.