No soc capaç d'entendre les dades d'atur europees, m'explico: No veig del tot sostenible que mentre a Espanya existeix una taxa d'atur del 20.1% similar a Letonia o Estonia, Austria la te del 3.9%, Holanda del 4.4% i Luxemburg del 5.3%. Alemanya ha reduit l'atur del 7.7% al 7% al llarg del darrer any i França augmenta del 9.5% al 10% com Italia que passa del 7.8% al 8.5%.
Com es possible tanta variació de taxes d'ocupació? On són els 4.645.500 aturats espanyols? Perquè no emigren a Austria en busca de feina? On és la mobilitat laboral? Serà l'exit de "la Roja" que evita que els aturats es manifesten pels carrers o serà l'economia sumergida i les ajudes familiars i altres pensions en concepte d'atur?
Es beneficien les empreses de la gran quantitat d'aturats amb reduccions de costos laborals o no troben treballadors suficientment qualificats per a les feines oferides?. Tenen coneixements informàtics tots els nostres estudiants en acabar l'educació obligatòria? idiomes? Perquè no hi ha una assignatura d'informatica obligatòria com la religió, ciutadania o gimnàstica?
La solució del atur no és fàcil però per a mí només hi ha un camí, lent i costós, però només existeix una via basada en tres principis fonamentals: Formació, Formació i Formació.
La tecnología d'un país només incrementarà si els seus ciutadans tenen coneixements suficients i mitjans per a desenvoluparla, en les empreses només podem incrementar la productivitat amb tecnologia, ben gestionada per treballadors el que implica que han de tenir coneixements suficients per a utilitzar-la i implementar-la, i per a tot això només hi ha un camí: FORMACIÓ, FORMACIÓ I FORMACIÓ.
2 comentaris:
No te preocupos que jo tampoc puc entendre tot això que has ficat.
Lo que si que sé es tot això:
HI HA MOLT ATUR. Tot això que escrius, no està mal.
L'atur espanyol és un problema estructural. Abans de la crisi, quan l'economia anava "be" ja hi havia un 10% d'atur. Per que l'economia espanyola (i la valenciana, que és la que ens pot preocupar més als benicarlandos) no és capaç de crear ocupació com la resta de països europeus més avançats? Una de les raons és la que tu dius, la falta de formació dels treballadors, o com dirien els economistes, el baix nivell de capital humà. Però, a la vegada ens podem preguntar, quina és la causa d'aquest baix nivell de capital humà? Doncs molt fàcil, la baixa demanda de professionals qualificats per part de les empreses valencianes. El model econòmic valencià es basa en produir bens i serveis ben barats, de poc valor afegit, amb treballadors poc qualificats amb sous baixos. Però ara, com podem continuar aquest model i competir contra la Xina? No pot ser. Us recomano donar un cop d'ull als Cuadernos de Capital Humano que publica l'IVIE (www.ivie.es) i que en setembre us compreu la revista NEXE Debats Valencians (www.revistanexe.com) que publiquem l'ACV Tirant lo Blanc, que precisament tracta del canvi de model productiu que necessita el país.
Salutacions,
Raül
Publica un comentari a l'entrada