Translate

dissabte, de febrer 12, 2011

L'HEM PASSADA GROSSA!!

Ja sé que és una mica agosarat dir que ja “l’hem passada” però vull ser positiu i intentar fer un resum que ens anime a tots una mica, posem-nos a la feina.

Sembla que des de l’any 1971 quan el INE va començar a elaborar l’actual sèrie de dades del PIB, ha sigut la primera vegada que hem tingut dos anys seguits de recessió. Queda clar que aquesta ha sigut grossa.

Però anem a deixar-la enrere:

El Fons Monetari Internacional (FMI) en la seua darrera revisió del creixement global augura un creixement del 4,4% per al 2011. Encara que preveu un creixement lent per a les grans economies i riscos de reescalfament per a algunes emergents.

El problema que pareix dibuixar-se en el futur pròxim es la Inflació. Fins ara han estat les matèries primeres les causants de l’increment inflacionista, però no es descarta la responsabilitat de polítiques monetàries expansives com a causants de la inflació creixent. Està clar que per a intentar mitigar els efectes de la crisi s’ha utilitzat una política monetària molt laxa que per dir-ho de manera plana ha injectat diners al mercat, el perill es que una vegada entrem en la senda de creixement la liquiditat disponible faça incrementar els preus. Esperem que els bancs centrals sàpiguen retirar aquesta massa monetària disponible a temps perquè si no passarem d’estar preocupats per la deflació a preocupar-nos per tot el contrari, la inflació, però amb un mateix perill comprometre la recuperació econòmica mundial.

A l’estat espanyol es mostra una lleugera reactivació de l’economia al 2010 que es mantindrà al 2011 gràcies al suport del sector exterior, hem sigut el segon país després d’Alemanya en exportacions. El Govern Espanyol preveu que el PIB tinga un creixement el 2011 de l’1,3%. Però el nostre problema rau en el limitat progrés de la demanda interna que limita el creixement. Aquest avenç tant dèbil de l’economia dificulta el canvi de tendència en la creació d’ocupació que no s’espera que comence a ser positiva fins al segon trimestre de 2011.

Jo penso que si no podem dir que hem acabat amb la recessió, en canvi si que podem avançar que ens trobem en el principi del fi de la crisi i, si fem la feina ben feta, segurament en poc temps podrem parlar en passat de aquesta terrible crisi: “Com la del 2008 no n’havíem passat cap altra” direm tranquil·litzats amb l’increment de les taxes d’ocupació.