Translate

dissabte, de març 05, 2011

ENTREBANCS A LA RECUPERACIÓ


Les notícies de l’atur no han estat bones aquesta setmana. S’han conegut les dades d’atur a nivell Estatal i provincial, però no tenim encara les dades per població i per tant no podem encara preparar l’estadística de la nostra comarca, però sí que m’atreviré a fer alguns comentaris.

Les dades a l’estat Espanyol han sigut de un nou màxim d’aturats al febrer, arribant a quasi 4,3 milions d’aturats i destaquem a la Comunitat Valenciana com la quarta comunitat on més ha crescut l’atur al més de febrer. Per províncies Castelló ha incrementat un 3,87%, València un 2,93% i Alacant un 1,5%.

Com encara no tenim les dades per poblacions no podem dir res a la nostra comarca i ja vam comentar anteriorment les dades de Gener. Però el que sí podem exposar és l’increment de l’atur des de gener de 2007 per vore com ha evolucionat i tractar de treure algunes conclusions.

M’agrada utilitzar els gràfics perquè ens ajuden a visualitzar d’una manera clara les tendències de l’evolució. Per això he preparat el següent gràfic de l’evolució de les dades d’atur prenent el total d’aturats als mesos de Gener de 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011.








En el gràfic observem com la tendència del creixement de l’atur, més moderada del 2007 al 2008, incrementa més durant els anys 2009 i 2010, però torna a moderar la tendència entre 2010 i 2011. Es per això que també he preparat el gràfic de l’increment interanual per a que puguem observar gràficament com de gener 2010 al gener 2011 l’increment de l’atur a la nostra comarca és menor que fins i tot l’increment que vam tenir entre 2007 i 2008 quan va començar l’actual crisi econòmica.







Es a dir que a la comarca del Baix Maestrat, pendents de conèixer encara les dades d’atur al Febrer, podem afirmar que el creixement de l’atur, encara que es manté en la senda de incrementar, ha moderat el seu creixement per baix dels increments de l’any 2007. No deixa de ser una dada positiva, ja dic a l’espera de les dades d’atur de Febrer.

Evidentment el que preocupa a les economies Europees no es només aquestes dades d’atur sinó que la lleu recuperació puga consolidar-se i començar a parlar en passat de la crisi econòmica actual.

Ja vam apuntar que existien certs riscos com la inflació, la pujada de tipus d’interès per reduir massa monetària que podien comprometre la recuperació a les economies perifèriques d’Europa.

Doncs ara ja ens estant parlant de perills com el d’estanflació, es a dir períodes d’estancament econòmic amb inflació elevada, que poden comprometre la nostra dèbil recuperació econòmica. El IPC s’ha situat al Febrer en un 3,6% un percentatge al que no havíem arribat des de fa més de dos anys, gràcies a la inestabilitat al nord d’Àfrica que ha fet créixer el preu del petroli per damunt dels 110 dòlars. El Euribor ha tancat al Febrer al 1,7% la taxa més elevada dels darrers 20 mesos. Però després de la intervenció de Jean Claude Trichet, on va quedar clar que els tipus pujaran al abril, el Euribor es va disparar fins al 1,92% comprometent la renda disponible de les famílies “hiperendeutades” al elevar el cost de les seues hipoteques. I no s’acaba aquí perquè els experts estan apuntant a un Euribor en torn al 2.5% a finals de 2011 i en torn al 4% per a 2012.

Ens queden les exportacions i el turisme? Doncs amb un Euro a 1,40 dòlars ho tenim més difícil. Però el que sí que ens ajuda el encariment de l’Euro es a obtenir el petroli a millor preu perquè aquesta matèria prima es paga amb dòlars, i així pot ajudar a reduir la inflació.

El que està clar es que ens hem acostumat a mirar a l’ocupació com una mesura de la recuperació econòmica: mentre la gent no tinga feina difícilment incrementarà el consum que ajude a la recuperació econòmica. Per tant esperarem a obtenir les dades d’atur del Febrer a la nostra comarca per saber si la nostra evolució va ben encaminada o s’ha tornat a estancar com alerten les dades a nivell estatal.