He d’agrair els vostres comentaris tant interessant en l’anterior entrada perquè enriqueixen molt les meues aportacions i els ànims que alguns m’envieu son un clar incentiu a continuar recollint informacions que ens ajuden a entendre aquesta crisi.
Avui comentaré algunes dades que he pogut recollir respecte a la recuperació que estan tenint a USA. Amb un creixement en torn al 2,5% per a 2011 i similar per al 2012, es generen 200.000 llocs de treball nous al més la qual cosa ha estat suficient per a reduir la taxa d’atur en el darrer any des del 9,4% al 8,5%.
Estan tenint una fase que anomenen insourcing o el que nosaltres podríem denominar relocalització, que no és res més que la tornada d’inversions que abans havien anat a Àsia o Mèxic com es el cas d’una nova fabrica de Volkswagen a Tenessee o un altra de Toyota a Mississipi.
Els comentaris de Dean Baker, del Centre de Investigació sobre política Econòmica en Washington destaquen dues diferències entre USA i la zona Euro “Tenim un banc central que fa el que ha de fer i Obama mai ha acceptat la filosofia de l’austeritat”.
M’agrada destacar aquestes reflexions perquè en aquests moments personalment no estic gens convençut de que la política de l’austeritat siga el camí més correcte cap a la recuperació econòmica europea, però en qualsevol cas és el camí que han decidit els nostres polítics.
Per altra banda sembla que la dèbil recuperació econòmica a USA no es molt sòlida per l’actual model de salaris baixos que Obama defensa per a recuperar la competitivitat i incentivar el insourcing. Aquesta nova competitivitat es necessària per a incrementar les exportacions i fer baixar l’enorme dèficit per compte corrent, però sembla que sense increments salarials no podem consolidar el cercle “virtuós” de demanda e inversió. Es a dir, la demanda interna frenarà la recuperació fins que incrementen els salaris. Però els salaris no poden incrementar més que a altres països pel risc de la deslocalització, i si no incrementen els salaris es frena la demanda agregada. Mentre a Europa anem fent retallades.
Amb tot això quines creieu que poden ser mesures que ajuden a recuperar la productivitat i reduir l’ocupació a nivell de poble? Me referixo a quines mesures pot proposar un ajuntament per a provocar creixement? Se que en quant a retallades estan eliminant despeses varies i apujant impostos, sense tenir en compte que es podria reduir temporalment la despesa elèctrica si a les nits s’encenguera la meitat de l’enllumenat dels carrers (una farola si i una no) o si reduïm la freqüència de recollida de brossa fent-la cada dos dies en comptes de diària sempre intentant mantenir coses com la educació amb nivells mínims de qualitat, però què podem fer per fomentar l’ocupació i la competitivitat de les empreses situades a les nostres poblacions?
1 comentari:
Pareix que la situació als EEUU va mijorant lentament, segons diversos indicadors macroeconomics. Alguns dels indicadors aixi ho indiquen:
.-Se esperaven unes peticions de desempleament de 4.450.000 y va ser de 3.392.000.
.- Les vendes de cases noves es van incrementar en 321.000
.- El índex de la associacio nacional de constructors indica que la activitat es accelera.
¡¡¡que vaiguen en compte amb la bambolla¡¡¡
Tot aixo acompanyat de messures de control presupuestari y també de incentius. Justament compensat.
.-El index(encara que no surt al telediario es de referencia) S&P500 segueix la segua tendencia alcista.
Per tant es posible surtir de la recesio amb unes altres medides.
En cuant a la economia domestica les medides que es segueixen aplicant son les de "munyir la vaca" i no es donen compte que la mamella está a punt de resecarse. Quina llástima. No vull que me ofeguen, vull que me incentiven.
No se perque el gasto mes gran del presupost del ajuntament al 2012 será de 350.000 euros per a la xarxa informatica del consistori(meditérraneo 23/02)
Tot aixo junt al exces de il.luminacio a la nit, a les hores extres innecesaries, a les obres
sense sentit en aquets moments, etc.
Tot i aixo ens ensurtirem.
Publica un comentari a l'entrada